Skip to main content

Curs Internacional de Composició Barcelona Modern_10ª edició
Hèctor PARRA / Daniel D'ADAMO

 

Temporada '23-'24

* Primera trobada: 10, 11 i 12 de gener del 2024 (online)

* Segona trobada: 20, 21 i 22 de març del 2024 (mixt)

* Tercera trobada: 12, 13 i 14 de juny del 2024 (presencial)

 

Hèctor PARRA, compositor convidat

Hèctor Parra és pensionnaire de l'Acadèmia de França a Roma / Vil·la Mèdici 2021-22. 

Nascut a Barcelona el 1976 i resident a Paris des del 2002, va fer els estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona (composició amb Carles Guinovart i David Padrós, piano amb Maria Jesús Crespo), a Ginebra amb Michael Jarrell i a l’IRCAM amb Jonathan Harvey, Brian Ferneyhough, Philippe Leroux i Philippe Manoury, entre d’altres. Del 2013 al 2017 ha estat el professor de Composició del curs internacional de composició de l’IRCAM-Centre Pompidou i del 2005 al 2012 ha ocupat la Cátedra de Composició Electroacústica del Conservatori Superior d’Aragó. Compositor resident al Conservatori Superior de Música de Lyon durant el curs 2004-2005, el 2005 obté el Màster en Estètica i Tecnologia de les Arts per la Universitat de París VIII sota la direcció d’Horacio Vaggione.

Premi Nacional de Cultura 2017 de la Generalitat de Catalunya, el 2011 rep el Premi de Composició de la Fundació Ernst von Siemens (Alemanya). Li han estat atorgats també el Donald Aird Memorial International Composition Prize 2007 de San Francisco (USA), el Premi Tendències 2009 del diari El Mundo, el Premi Impuls Graz 2008 (Àustria), el premi Tremplin 2005 l'Ensemble Intercontemporain (França ) i el Premi de Composició Musical de l'INAEM/Colegio de Espanya de París 2002 (França/Espanya).

Ha rebut més de vuitanta encàrrecs procedents de molts diversos països i institucions com l'Estat Francès, la Ciutat de Múnic per a la seva Biennal d'Òpera, Musée du Louvre, l'Òpera de Flandes, l'Òpera de Nuremberg, l'IRCAM-Centre Pompidou, Radio France, l'Acadèmia de les Arts de Berlín, West Deutsch Rundfunk, la SWR, la Filharmònica de Colònia, la Ruhrtriennale, la Biennal de Lyon, el Klangforum Wien, l'Ensemble Intercontemporain, el Ministeri de Cultura, l’Auditori de Barcelona, el CNDM, l'ONE, la Setmana de Música Religiosa de Cuenca, ​​el Festival Musica de Strasbourg, la Société H. Selmer, etc.

Compositor amb una especial dedicació al gènere dramàtic, ha estrenat amb gran èxit de públic i de crítica sis òperes i projectes escènics, entre ells Les Bienveillantes (2019), sobre la novel·la epònima de Jonathan Littell, amb llibret de Händl Klaus i posada en escena de Calixto Bieito: “L'òpera més important del Segle XXI” (La Vanguardia), “Una partitura grandiosa i estimulant” (BRF Nachrichten), “Una música molt expressiva, magistralment orquestrada” (Neue Zurcher Zeitung), “Una partitura colossal, d'una gran força dramàtica” (El Mundo), “Immensament poderosa, extremadament intel·ligent” (Deutschlandfunk), “Una experiència límit” (Crescendo Magazine).

Wilde (2015) s'estrena al Schwetzinger Festpiele, amb llibret de Händl Klaus i direcció escènica de Calixto Bieito: “Una obra mestra” (Süddeutsche Zeitung), “Extraordinària” (Frankfurter Allgemeine Zeitung), “Impressionant” (Mannheimer Morgen). Das geopferte Leben (2013-14) s’estrena a la Biennal de Munic 2014, amb llibret Marie NDiaye (Premi Goncourt 2009) i direcció escènica de Vera Nemirova: “Realment sensacional” (Frankfurter Allgemeine Zeitung) “Una síntesi miraculosa” (Süddeutsche Zeitung), “Una experiència d’escolta emocionant” (Die Welt), “Una obra mestra” (Salzburger Nachrichten). Das geopferte Leben és nominada per la prestigiosa revista alemanya Opernwelt com a una de les millors estrenes de l'any. Te craindre en ton absence (2012-13), també amb llibret Marie NDiaye i posada en escena de Georges Lavaudant s'estrena al Théâtre des Bouffes du Nord a París i al Festival Musica d'Estrasburg: “Una autèntica obra mestra” (Resmusica), “Excel·lent” (Süddeutsche Zeitung), “Arriba fins el més íntim de l'espectador” (Scherzo). El 2009 l’Ensemble Intercontemporain i l'IRCAM estrenen Hypermusic Prologue al Centre Pompidou, amb llibret de la reconeguda física teòrica Lisa Randall i escenografia de Matthew Ritchie, i al febrer de 2016 s'estrena a la Staatsoper de Berlín la nova posada en escena del seu teatre musical Zangezi (2007), estrenat al Teatre Albéniz de Madrid en ocasió de Operadehoy 2007.

La Tokyo Philharmonic Orchestra, Stuttgart Radio Symphony Orchestra SWR, Gürzenich Orchester Köln, Orquestra Nacional d'Espanya (ONE), Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Brussels Philharmonic, Freiburger Barockorchester, Concerto Köln, BBC Scottish Symphony Orchestra entre d'altres orquestres, han interpretat la seva obra en molts dels principals festivals internacionals, com el de Luzern, Warsaw Autumn, Donaueschingen, Vienna Konzerhaus, Philharmonie de Paris, Guggenheim de Nova York, Wien Modern, Auditori Nacional de Música de Madrid, Auditori de Barcelona, ​​Amsterdam Muziekgebouw , Philharmonie Luxembourg, Gran Teatre del Liceu, Stuttgart Opera House, Sant Francisco Arts Festival, Tokio Suntory Hall, etc.

Hèctor Parra ha estat compositor resident del Huddersfield Contemporary Music Festival 2013, el més important del Regne Unit en el seu camp, del Schwetzinger SWR Festspiele 2015, així com a l'Auditori de Barcelona 2015-2017, al Palau de la Música Catalana 2015-16 i de l'Orchestre National de Lille (2016-2018).

La seva música està publicada per Durand / Universal Music Publishing Classical (Paris) i per l'Editorial Tritó (Barcelona). Els seus trios i peces de cambra han estat enregistrats per l'ensemble Recherche pel segell KAIROS. La seva òpera de cambra Hypermusic Prologue ha estat gravada per l'Ensemble Intercontemporain, també per al segell KAIROS. El 2012 Col·legno i la Fundació Ernst von Siemens publiquen el seu quart CD monogràfic, Caressant l'horizon.

Daniel D'ADAMO, compositor convidat

Nascut a Buenos Aires, Daniel D'Adamo va començar allà la seva formació com a músic. El 1992 es va incorporar a la classe de composició de Philippe Manoury al Conservatori Nacional de Música de Lió. El 1996/1997, va participar en el curs de composició i música per ordinador a l'Ircam i va seguir els ensenyaments de Tristan Murail i Brian Ferneyhough. El mateix any, va participar al Young Composers Forum de Montreal (Canadà) amb la seva peça Voices. L'any 1997 era resident a la Villa Medici de Roma on es va dedicar a realitzar diversos projectes de composició i va fundar el festival Musica XXI. Va obtenir un D.E.A. en musicologia a la Universitat de París l'any 2002, fruit de la seva investigació sobre la percepció i l'aprenentatge de la música dodecafonica realitzada al LEAD-CNRS de Dijon. El 2004 va cofundar Ensemble XXI, un grup musical amb seu a Dijon, del qual va ser director artístic fins al 2009.

L'any 2007, Daniel D'Adamo va ser compositor resident a l'abadia de Royaumont, on va crear els seus Madrigali, una sèrie de vuit peces per a tres veus i un conjunt d'instruments barrocs. El mateix any, va rebre un encàrrec del Ministeri de Cultura francès per a una obra per a clarinet i conjunt, Cerclé, composta per al conjunt L’Instant Donné. El 2009-2010, el compositor va ampliar la seva residència creativa a l'abadia de Royaumont, com a part d'un encàrrec del Philidor Ensemble per a instruments del segle XVII. Allà va compondre una sèrie de peces que dialoguen amb la Serenata K.361 “Gran Partita” de Wolfgang Amadeus Mozart.

L'any 2011, va començar a compondre un cicle de peces de cambra mixta, El cicle dels llavis que consta fins ara de Llavis, els teus llavis, Keep your furies, Air bound i Traum Entelechiae, per encàrrec del GMEM (Marsella), de Césaré (Reims) i del Ministeri. de Cultura. Va completar aquest cicle a principis del 2017 amb fragments de Fall - Love Letters, per a mezzosoprano, arpa i electrònica, encarregats pel GRM.

El 2012 va compondre amb Thierry Blondeau un quartet de corda doble amb electrònica, encarregat per l'Estat per a la Biennal Musiques en Scène de Lió i gravat pel quartet Béla amb el segell Cuicatl. El mateix any va compondre Tout Lieu Habité, per a conjunt orquestral, per encàrrec del conjunt Contrechamps (Ginebra), així com el seu Quartet de corda núm. 2 per al quartet Tana, encarregat per Radio France.

L'octubre de 2014 el seu monodrama The Hate of Music, per a un actor (Lionel Monier), conjunt i electrònic basat en una adaptació de l'assaig de Pascal Quignard dirigit per Christian Gangneron, es va crear al festival Musica per Ensemble TM+, dirigit per Laurent Cuniot.

A Faraday cage, per a marimba i electrònica, per encàrrec d'Art Zoyd i Césare-CNCM, va ser creada per Laurent Mariusse durant el festival IRCAM ManiFeste l'any 2016. La seva primera òpera de cambra, Kamchatka, amb llibret original de l'escriptor argentí Marcelo Figueras, va ser creada l'any 2016 al Teatre Colón de Buenos Aires. L'any 2017 va compondre una sèrie de cinc estudis per a contrabaix sol - Ombres porte - destinats a Florentin Ginot per al programa de ràdio Alla Breve de Radio France. Actualment està treballant en una nova peça per a quintet de corda -amb dos violoncels- encarregada pel quartet Béla així com en la composició del seu Quartet N°3, encarregat pel festival Ars Musica per al Quartet Tana.

La música de Daniel D’Adamo és interpretada regularment arreu del món per diferents solistes i grups (Court Circuit, Les Percussions de Strasbourg, Ensemble XXI, Nouvel Ensemble Moderne, l’Instant Donné, Sillages, Ensemble Orchestral Contemporain, etc.). Està convidat a participar en diversos festivals com ManiFeste, Présences, Agora, Musica, Biennale Musique en Scène de Lyon, Les Musiques de Marseille, Voix Nouvelles, (França), Inventionen (Alemanya), Nuova Consonanza, Roma-Europa, Traiettorie ( Itàlia), Contrechamps Days, Arxipèlag (Suïssa). La seva música va ser presentada pel conjunt Spectra (Bèlgica) durant les Jornades Mundials de la Música que van tenir lloc l'any 2014 a Sydney, Austràlia.

Daniel D’Adamo també es dedica a la docència; va ser professor d'anàlisi musical al Conservatoire national supérieur de musique de París i al Conservatoire de Tours (on va fundar i coordinar l'Atelier Contemporain, cicles de perfeccionament en la interpretació del repertori contemporani). L'any 2007 va ser convidat com a professor a la 18a sessió de composició Voix Nouvelles de la Fundació Royaumont. Actualment és professor titular de composició al Conservatori d'Estrasburg i a la Haute École des Arts du Rhin. El 2017 va dirigir l'Acadèmia de Composició Philippe Manoury - Festival Musica d'Estrasburg.

L'any 2006 va rebre el premi Boucourechliev i, el 2009, el premi Sacem Printemps per la seva peça Dream of Bells -composta per al mestratge de Radio France. L'enregistrament de Plier / Déplier, un quartet de corda amb electrònica, va rebre el premi de l'Acadèmia Charles Cros.

Daniel D'Adamo va adquirir la nacionalitat italiana el 1993 i viu a París des del 2002.

Les seves obres estan publicades per Gérard Billaudot i Le Chant du Monde.

BARCELONA MODERN ENSEMBLE, ensemble resident

Fundat l’any 2004 i totalment renovat des que el 2013 el compositor Demian Luna assumeix la seva direcció artística.

La tasca d'aquests darrers anys es basa principalment en la música contemporània, actual i de nova creació, i en la interpretació i consegüent divulgació dels joves valors emergents de la música contemporània espanyola i mundial, així com dels compositors ja consagrats: Pierre Boulez, Helmut Lachenmann, Martin Matalon, Hèctor Parra, Raphaël Cendo, Kaija Saariaho, José Manuel López López, Jonathan Harvey, Benet Casablancas, Philippe Hurel, Alberto Posadas, Ramón Lazkano, Cristóbal Halfter, Gabriel Erkoreka, Luis De Pablo, etc.

Des del 2014 és l'ensemble resident del Curs Internacional de Composició Barcelona Modern, treballant l'obra dels compositors convidats Martin Matalon (2014/15), Hèctor Parra (2015/16), Raphaël Cendo (2016/17), José Manuel López López (2017/18), Philippe Hurel (2018/19), Alberto Posadas (2019/20), Francesco Filidei / Oscar Bianchi (2020/21) i estrenant 15 obres de joves compositors cada any, entre ells: Diego Jiménez Tamame, Frédéric Le Bel, Ariadna Alsina, Jeremías Iturra, Demian Rudel Rey, Pablo Andoni Gómez Olabarría, etc.

L'ensemble ha actuat en prestigioses sales i festivals, entre els quals destaquen: cicle Sampler Sèries de l'Auditori de Barcelona, el Festival de Primavera de Tarragona, Auditori Josep Carreras de Vila-seca, Palau Robert de Barcelona, Auditori 400 MNCARS de Madrid, Auditori de Catalunya Caixa a la Pedrera, Sala Mompou (SGAE/Barcelona), Festival Spanien Modern 2009 i 2011 de Viena, Arnold Schönberg Center, Institut d'Estudis Nord-americans de Barcelona, Fundació Joan Miró de Barcelona, Institut Cervantes de Bremen, Festival Aujord'hui Musiques de Perpinyà, Teatre Nacional de Catalunya, Museu de la Universitat de Navarra, Institut Français-Barcelona, Fundació Phonos, Mostra Sonora de Sueca, Festival ME_MMIX de Mallorca, Festival Turbulences Sonores de Montpeller, etc.

Format per instrumentistes d'elit especialitzats en repertori contemporani, l'ensemble evoluciona i avança a pas ferm, sent ja un referent de la música actual del país.

FABRIK QUARTET, ensemble convidat

Fundat durant un període intensiu d'estudi del quartet de corda seminal "Tetras" d'I. Xenakis sota la direcció de l'Ensemble Modern, el Fabrik Quartet va néixer el 2022 del desig dels seus quatre membres de cultivar la música del nostre temps i abraçar-ne el potencial expressiu dins del mig del quartet de corda.
Des de la seva creació, el Fabrik Quartet ha aconseguit premis i suport per les seves interpretacions de música contemporània. Recentment, el Quartet va estar en residència a la Darmstädter Ferienkurse i va ser convidat a interpretar l'obra String Quartet and Orchestra de Morton Feldman com a solistes amb la HR Sinfonieorchester i el director Pierre Bleuse. Al juliol de 2023, el Quartet va ser un dels tres conjunts seleccionats per al programa InSzene a través de Podium Gegenwart del Deutscher Musikrat, i actualment forma part del programa String Quartet promogut per la plataforma internacional MERITA.
El Fabrik Quartet va obtenir el primer premi al Concurs Internacional de Música de Cambra "A. Rubinstein" 2022 de Düsseldorf (Alemanya), al III Concurs Internacional de Música Contemporània Re_Crea de Castelló (Espanya) i al Polytechnischer Competition de la Hochschule für Musik de Frankfurt, i com a beneficiari del premi Kamar Percy und Ingeborg John-Stiftung el Quartet va gravar el seu primer CD amb el segell “Bad Homburger Schlosskonzerte”.
Com que el treball amb compositors vius continua sent un interès primordial del Fabrik Quartet, han tocat per a Rebecca Saunders, han desenvolupat peces amb José Luis Escrivà i Pablo Garretón, i segueixen buscant col·laboracions amb joves compositors. Dins la seva formació com a quartet, han rebut classes magistrals d'Irvine Arditti i de membres d'Ensemble Modern i Ensemble Intercontemporain.
Part essencial de la seva identitat, els quatre membres del quartet es van conèixer en el marc de l'International Ensemble Modern Academy de Frankfurt am Main, Alemanya, que els va oferir una formació intensiva en la pràctica de la música contemporània i l'oportunitat d'actuar en molts de els festivals de música contemporània més importants de tot Europa, entre ells: Manifest 2022, París; Wittener Tage für Neue Kammermusik; Lucerne Festival 2022; Gaudeamus Muziekweek, Utrecht; Time of Music Festival, Vitasaari (Finlàndia); F*Lab Festival, Frankfurt am Main; i la INMM Spring Conference Darmstadt.
Des d'octubre de 2022, el Fabrik Quartet estudia a la Hochschule für Musik und Darstellen de Kunst de Frankfurt amb el Prof. Lucas Fels (Arditti Quartet) i el Prof. Tim Vogler (Vogler Quartett).