Skip to main content

Curs Internacional de Composició Barcelona Modern_11ª edició
Franck BEDROSSIAN / Ramon HUMET

 

Temporada '24-'25
  • Primera trobada: 15, 16 i 17 de gener de 2025 (online)
  • Segona trobada: 23, 24 i 25 d’abril de 2025 (mixt)
  • Tercera trobada: 23, 24 i 25 de juliol de 2025 (presencial)

 

 

Franck BEDROSSIAN, compositor convidat

Nascut a París el 3 de febrer de 1971.
La seva música, més enllà del seu impacte físic immediat, invoca una intensitat dramàtica poderosa però refinada. La invenció de la matèria sonora i la densitat expressiva a la seva escriptura esculpin una forma musical rica en ambigüitat acústica i il·lusions auditives. Transmission per a fagot i electrònica, composta en 2002 com a part del programa IRCAM de Composició i música per ordinador, va establir les bases per a una estètica més tard coneguda com Saturació. Aquest interès inicial per l'articulació de l'excés es va enriquir i va desenvolupar ràpidament a través del prisma de la investigació harmònica [It (2005), Charleston (2006), Swing (2009)], l'escriptura vocal [Lamento (2007), Epigram (2009) -2018)] i els models literaris [Le lieu et la formule (2019), Don Quixote Concerto (2021)].

Després d'estudiar harmonia, contrapunt, orquestració i anàlisi musical, va estudiar composició amb Allain Gaussin i va ingressar al Conservatori de París (CNSMDP) a la classe de Gérard Grisey i Marco Stroppa. El 2001-2002, va assistir al Curs de composició i música per ordinador a l'IRCAM i va rebre formació de Philippe Leroux, Brian Ferneyhough, Tristan Murail i Philippe Manoury. Mentrestant, va completar la seva formació amb Helmut Lachenmann al Centre Acanthes el 1999 ia la International Ensemble Modern Academy el 2004.

Les seves obres han estat interpretades a tot el món per conjunts i orquestres com L'Itinéraire, 2e2m, Ensemble Ictus, Court-circuit , Ensemble Modern, Ensemble intercontemporain, Klangforum Wien, Contrechamps, San Francisco Contemporary Music Players, Ressò Ensemble, Diotima Quartet, Tana Quartet, BBC Scottish Symphony Orchestra, SWR Symphonieorchester i Orchestre Philharmonique de Ràdio France. Molts festivals internacionals presenten la seva música, especialment Manca (França), Musica Nova (Finlàndia), Festival Internacional Cervantino (Mèxic), RTÉ Living Music Festival (Irlanda), Présences (França), Musica (França), Borealis Festival (Noruega), Ars Musica (Bèlgica), Wittener Tage für Neue Musik (Alemanya), Nuova Consonança, Suona Francesa (Itàlia), Printemps des Arts de Monte-Carlo, Festival international d'art. d'Aix-en-Provence (França), Fabbrica Europa (Itàlia), Wien Modern (Àustria), Arxiper (Suïssa), Donaueschinger Musiktage, MaerzMusik, Sommer in Stuttgart, Darmstadt Ferienkurse für Neue Musik, NOW! (Alemanya), ReMusik (Rússia), Biennal de Venècia (Itàlia) i ManiFeste (França).

El 2001 va rebre una beca de la Fundació Meyer i de la Fundació Marcel Bleustein-Blanchet per a la vocació i, el 2004, el premi Hervé Dugardin de la SACEM. El 2005, l'Institut de França (Académie des Beaux-Arts) li va concedir el premi Pierre Cardin de composició musical. Franck Bedrossian també va rebre el premi per a joves compositors de la SACEM el 2007. El 2012, al Donaueschinger Musiktage, va rebre el premi de la SWR Symphonieorchester per la seva peça Itself.

Franck Bedrossian va residir a la Vila Medici del 2006 al 2008. Ensenya composició a la Universitat de Califòrnia a Berkeley del 2008 al 2019 i, des del març del 2020, a la Kunstuniversität Graz.

Les seves obres estan publicades per Éditions Gérard Billaudot, Verlag Neue Musik i Maison ONA.

Ramon HUMET, compositor convidat

Nascut en 1968. Va estudiar composició amb Josep Soler, piano amb Harriet Serr i Miquel Farré, i improvisació amb Gerry Weil. El 2000 va conèixer el compositor britànic Jonathan Harvey, trobada que va marcar profundament la seva trajectòria creativa.

El 2007 va rebre el Premi Internacional de Composició Olivier Messiaen, que li va suposar l'encàrrec –per iniciativa del director Kent Nagano– de la composició orquestral Scenes of Wind per a l'Orquestra Simfònica de Montreal, estrenada el 2008 i dirigida per Jacques Lacombe. La seva música orquestral també ha rebut el XXIV Premi Internacional de Composició Reina Sofía. El 2014 va ser compositor convidat del Palau de la Música Catalana, i la temporada 2019-2020 va ser compositor convidat de l'Auditori de Barcelona.

La música de Ramon Humet destil·la un intens amor per la natura, plasmat en algunes de les seves obres simfòniques. Així ho demostren obres com Música del no ésser, estrenada per l'Orquestra Simfònica de Barcelona dirigida per Pablo González, El temps i la campana, estrenada per l'Orquestra Nacional d'Espanya dirigida per Guillermo García Calvo, o Escenes d'ocells, obra orquestral que ha estat objecte de múltiples interpretacions dirigides per Jean François Rivest, Adrian Leaper, Roberto Minczuk, Víctor Pablo Pérez, Edmon Colomer i Rubén Gimeno amb diverses orquestres.

La música per a piano és una faceta clau al catàleg d'obres d'Humet, destacant el volum III de la sèrie Escenes del bosc, peça encarregada per l'Association pour la Création et la Diffusion Artistique i estrenada a la Cité de la Musique el 2007 com peça obligada del prestigiós Concours Olivier Messiaen per a piano. A més, el volum V va ser estrenat al Tòquio Opera Recital Hall el 2014 per Satoko Inoue.

El 2017 escriu Music for Ekstasis, un sol perdut de Martha Graham reimaginat per Virginie Mécène i estrenat per la Martha Graham Dance Company al Joyce Theater de Nova York. Aquesta obra ha estat interpretada arreu del món: Òpera de París, Teatre Reial de Madrid, Centre Nacional de les Arts Escèniques de Pequín, Luxemburg, Alemanya, Canadà, etc… Music for Ekstasis és la banda sonora del videoclip Breathing del llegendari artista japonès Hiroshi Sugimot. El 2019 estrena Homenatge a Martha Graham, amb coreografia de Virginie Mécène, PeiJu Chien-Pott com a solista, Sarah Maria Sun, Alberto Rosado, Kakizakai Kaoru i Neopercussió. Aquesta obra ha estat enregistrada amb sistema 3D en un doble CD produït per Neu Records.

Algunes de les seves obres més rellevants per a música de cambra han estat editades en un disc compacte especialment dissenyat, Niwa, enregistrat per la London Sinfonietta i dirigida per Nicholas Collon. Aquest CD, produït pel segell Neu Records, ha estat enregistrat amb so d'alta definició i sistema Surround 5.1, i ha estat ressenyat per la revista Gramophone com un "projecte fascinant". Inspirada sovint en la música tradicional japonesa per a shakuhachi, Desert, per a shakuhachi i orquestra, ha estat estrenada per Horacio Curti i l'Orquestra Nacional d'Espanya dirigida per Paolo Bressan.

Ramon Humet és professor de composició al Conservatori del Liceu des del 2009. Entre els seus antics alumnes destaquen com a compositors d'èxit: Joan Magrané, Miquel Oliu, Carles de Castellarnau i Maria Camahort. Té un ampli repertori de música vocal, instrumental, electroacústica i escènica, amb una atenció especial a la producció orquestral.

El 2021, Ondine va publicar un CD premiat (Choc de Classica 2022, Premi Enderrock 2021) amb l'obra coral Llum, amb el Cor de la Ràdio de Letònia dirigit per Sigvards Klava. El 2023, Klarthe va publicar un CD d'èxit (Ad Astra) amb el segon quartet de cordes “I fa l’aire visible”, amb el Quartet Gerhard.

BARCELONA MODERN ENSEMBLE, ensemble resident

Fundat l’any 2004 i totalment renovat des que el 2013 el compositor Demian Luna assumeix la seva direcció artística.

La tasca d'aquests darrers anys es basa principalment en la música contemporània, actual i de nova creació, i en la interpretació i consegüent divulgació dels joves valors emergents de la música contemporània espanyola i mundial, així com dels compositors ja consagrats: Pierre Boulez, Helmut Lachenmann, Martin Matalon, Hèctor Parra, Raphaël Cendo, Kaija Saariaho, José Manuel López López, Jonathan Harvey, Benet Casablancas, Philippe Hurel, Alberto Posadas, Ramón Lazkano, Cristóbal Halfter, Gabriel Erkoreka, Luis De Pablo, etc.

Des del 2014 és l'ensemble resident del Curs Internacional de Composició Barcelona Modern, treballant l'obra dels compositors convidats Martin Matalon (2014/15), Hèctor Parra (2015/16), Raphaël Cendo (2016/17), José Manuel López López (2017/18), Philippe Hurel (2018/19), Alberto Posadas (2019/20), Francesco Filidei / Oscar Bianchi (2020/21) i estrenant 15 obres de joves compositors cada any, entre ells: Diego Jiménez Tamame, Frédéric Le Bel, Ariadna Alsina, Jeremías Iturra, Demian Rudel Rey, Pablo Andoni Gómez Olabarría, etc.

L'ensemble ha actuat en prestigioses sales i festivals, entre els quals destaquen: cicle Sampler Sèries de l'Auditori de Barcelona, el Festival de Primavera de Tarragona, Auditori Josep Carreras de Vila-seca, Palau Robert de Barcelona, Auditori 400 MNCARS de Madrid, Auditori de Catalunya Caixa a la Pedrera, Sala Mompou (SGAE/Barcelona), Festival Spanien Modern 2009 i 2011 de Viena, Arnold Schönberg Center, Institut d'Estudis Nord-americans de Barcelona, Fundació Joan Miró de Barcelona, Institut Cervantes de Bremen, Festival Aujord'hui Musiques de Perpinyà, Teatre Nacional de Catalunya, Museu de la Universitat de Navarra, Institut Français-Barcelona, Fundació Phonos, Mostra Sonora de Sueca, Festival ME_MMIX de Mallorca, Festival Turbulences Sonores de Montpeller, etc.

Format per instrumentistes d'elit especialitzats en repertori contemporani, l'ensemble evoluciona i avança a pas ferm, sent ja un referent de la música actual del país.

ENSEMBLE ORBIS, ensemble convidat

L'Ensemble Orbis és un grup especialitzat en la creació musical. Orbis significa brúixola en llatí i comporta un concepte particularment inspirador per a l'Ensemble, en recerca perpètua d'un punt cardinal utòpic, un viatge imaginari cap a un món sonor construït pels desitjos de les compositores i els compositors. Inserit en un camp de recerca i experimentació, té com a objectiu una recerca artística dinàmica i ambiciosa, afirmant-se com a aliat de les compositores i els compositors.

Sota la direcció artística del compositor Demian Rudel Rey, l'Ensamble Orbis es nodreix d'un comitè artístic compost per personalitats de diferents àmbits: Rocío Cano Valiño (compositora i dissenyadora d'interiors), Lisa Heute (compositora i acordionista) i Louis Quiles (percussionista i creador de dispositius sonors automatitzats). L'assemblatge es troba mentorejat artísticament per Franck Bedrossian.

Orbis es destaca per la cerca de pluralitat estètica i per la voluntat de desenvolupar projectes multidisciplinaris. A partir d'una instrumentació innovadora: flauta (Fanny Martin), saxofon (Yui Sakagoshi), acordió (Lisa Heute), percussió (Louis Quiles), electrònica (Rocío Cano Valiño) i direcció (Demian Rudel Rey), el conjunt desenvolupa una lògica de geometria variable, multiplicant les possibilitats sonores i participant en un repertori contemporani dinàmic i creatiu. El treball amb l'electrònica és un element essencial que en defineix la identitat. L'assemblea desenvolupa espectacles amb vídeo, imatge, dansa, teatre, i reflexiona significativament sobre l'escenografia i la forma de l'espectacle.

Situat a la regió de Lió, el grup té com a objectiu donar suport a projectes de mediació cultural i artística en una lògica de col·laboració amb les diferents institucions del territori regional, nacionals i internacionals.

Ensemble Orbis es distingeix pels nombrosos encàrrecs que ha realitzat a compositores i compositors de diferents generacions. El treball amb artistes de tot el món li ha permès fer projectes internacionals com el Festival DME (Portugal), el Festival Rainy Days (Luxemburg), el Teatre Delphi (Alemanya), entre d'altres. A més, l'ensamble desenvolupa activitats a França en llocs com Périscope, Ambaixada d'Argentina a París, OPUS 24.1 Rocher de Palmer (metròpoli de Bordeus), Théâtre Le Dôme (Albertville), Théâtre de la Renaissance (Oullins) com a part de la B! ME 2024 del GRAME...

L'Ensamble i el Grame CNCM s'han associat durant les temporades 2022/2023 i 2023/2024.

L'Ensemble Orbis compta el 2024 amb el suport de Caisse des Dépôts, mecena principal.