Skip to main content

Curs Internacional de Composició Barcelona Modern_7ª edició
Francesco FILIDEI / Oscar BIANCHI

 

Temporada '20-'21

* Primera trobada: 10, 11 i 12 de Març de 2021. 

* Segona trobada: 27, 28 i 29 de Maig de 2021. 

* Tercera trobada: 14, 15 i 16 de Juliol de 2021. 

 

Francesco FILIDEI, compositor convidat

Francesco Filidei va néixer a Pisa. Es va graduar al Conservatori Luigi Cherubini de Florència i al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Com organista i compositor, ha estat convidat a participar en els principals festivals de música contemporània a nivell internacional.

Ha treballat amb diverses orquestres de talla mundial, incloses WDR, SWR, RSO Wien, ORT, RAI, la Filharmònica de Tòquio, Bayerischen Rundfunk, LaVerdi, les Orquestres Filharmòniques de Montecarlo, Niça, Picardia, Hèlsinki, Vilnius i Varsòvia; l'Orchestre Symphonique de Bretagne i l'OPL, l'Orchestre de Mexique; i amb la majoria dels principals conjunts especialitzats de l'món en seus com la Filharmònica de Berlín, Colònia, Essen, Hamburg, Cité de la Musique a París, Suntory Hall i l'Òpera de Tòquio, Theaterhaus a Viena, Herkulessaal a Munic, Tonhalle a Zurich, Walt Disney Concert Hall a Los Angeles.

El 2005 Filidei va rebre una comissió de el Comitè de Lecture Ircam. Ha rebut premis que inclouen el Salzburg Music Förderpreisträger de 2006, el Prix Takefu de 2007, el Siemens Förderpreisträger de 2009, la Tribuna Internacional de Compositors de 2011 de la UNESCO Picasso-Miro Medal, el Premi Abbiati de 2015, el Les Grands Prix internationaux du Disque de 2016 de l'Académie Charles Cros pel seu àlbum Forse, el commande 2018 de la Fundació Simone i Cino de l'Duca atorgat per l'Académie des Beaux-Arts. El 2005 Filidei va rebre una beca de la Akademie Schloss Solitude; el 2006 i 2007 va ser membre de la Casa d'Velàzquez; en 2012 va ser Pensionario en Vila Medici; rebre una beca de l'DAAD a Berlín. Filidei també ha estat compositor resident de nombrosos conjunts i festivals de música. També es dedica a l'ensenyament i ha ensenyat composició en el programa Voix Nouvelles de la Fundació Royaumont, la Universitat d'Iowa, Takefu (Tòquio), l'Acadèmia Internacional a la ciutat de Txaikovski (Rússia), Darmstädter Ferienkurse (Alemanya) i en nombroses institucions i universitats a tot el món (Ircam, CNSMDP, Esmuc, Musikene, el conservatori d'Estrasburg i Moscou, la universitat de Berlín, Hannover, Stuttgart, Graz, Sant Diego, Tòquio entre molts altres). En 2019 imparteix masterclasses amb concerts monogràfics a Xangai, Beijing i Hong Kong.

En 2016 va ser nomenat Chevalier des Arts et donis Lettres pel Ministeri de Cultura francès. Filidei es va unir a la Fundació I Teatri de Reggio Emilia (Itàlia) com a consultor musical el 2018 i a la Vila Medici a Roma com a Director Artístic de festival Controtempo de música contemporània.

La primera òpera de Filidei, Giordano Bruno, es va estrenar mundialment el 2015 a Porto (Portugal) i des de llavors s'ha representat en teatres de tot Europa. La seva última òpera, L'inondation, amb llibre de Joel Pommerat, va ser composta per a la temporada 2019 de l'Opéra Comique de París.

Les obres de Filidei són publicades per Rai Com i Ricordi.

Oscar BIANCHI, compositor convidat

Nascut a Milà, amb doble ciutadania italo-suïssa, Oscar Bianchi va completar els seus títols en composició, direcció de cor i música electrònica al conservatori Giuseppe Verdi de Milà. Va continuar els seus estudis de composició participant en programes de mestratge com a l'IRCAM-Centre Pompidou i amb un doctorat a la Universitat de Columbia a Nova York sota la direcció de Tristan Murail.

"Vitalitat, ritmes polsants i virtuosisme són els senyals d'identitat de la música creada per Bianchi, qui revela un interès sensat en noves frases i noves ornamentacions, cosa que s'espera d'algú les oïdes estan finament sintonitzats amb la música de tots els racons de l'món. Una qualitat vocal, fins i tot en el seu treball instrumental, pot semblar un tret destacat de la seva música. Exuberant i intel·ligent, aquesta dimensió vocal juga amb un refinat art de l'accentuació en tots els seus graus intermedis. El coneixem ara cada vegada més interessat en la cantata, l'òpera i les obres escèniques: en el fons, la música de Bianchi segueix guiada pel desafiament de les qüestions dramatúrgiques i formals. Els contrastos inesperats entre el virtuosisme voluble i l'estasi contemplativa són la força impulsora del seu talent per al gest dramàtic. La seva música és alegrement violenta en la respiració i en el cant, però de sobte pot descansar en la pregària, a través d'una harmonia específica, com colpejada per la llum de l'migdia" (Jean-Luc Plouvier, Ictus Ensemble).

Encarregada pel Festival d'Aix-en-Provence i Théâtre & Musique, la seva primera òpera, Thanks to My Eyes, llibret i direcció de Joël Pommerat, va rebre elogis de la crítica tant de públic com de la crítica (Un retrat magistral de Melancholy, El Món 7 de juliol, 2011). La seva música ha estat interpretada per destacades orquestres i solistes com la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Gewandhaus Leipzig, Orchestre Philharmonique de Radio France, DSO, Ensemble Modern, Klangforum Wien, London Sinfonietta, Ictus, Asko-Schoenberg, JACK, Diotima, Arditti, Les Percussions de Strasbourg, Remix, Nieuw Ensemble, l'Itinéraire, Contrechamps, ICE, Alarm Will Sound, Sabine Meyer, David Grimal, Pablo Heras-Casado, Markus Poschner, Jonathan Stockhammer, KNM Berlin, Phoenix, Collegium Novum Zürich.

Els propers projectes inclouen nous treballs per a la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra della Svizzera Italiana, Diotima, Accroche Note i Ensemble Modern. Oscar Bianchi va ser convidat d'el DAAD Kunstlerprogramm Berlin, Pro-Helvetia a Varsòvia i Johannesburg i de l'Atlantic Center for the Arts a Florida. Ha estat guardonat amb nombrosos premis, com el primer premi Gaudeamus i el Grand Prix de la SACEM. «Partendo» ha estat guardonat amb el premi IMC International Rostrum of composer 's 2016, mentre que el seu primer CD Portrait va guanyar el German Record Critics' Award en 2013. Com a director artístic de la International Young Composers Academy Ticino Musica i membre de la junta de l'reMusik Festival St Petersburg Oscar Bianchi ha estat un campió per a una jove generació de talentosos compositors de tot el món a qui fomenta incansablement.

BARCELONA MODERN ENSEMBLE, ensemble resident

Fundat l’any 2004 i totalment renovat des que el 2013 el compositor Demian Luna assumeix la seva direcció artística.

La tasca d'aquests darrers anys es basa principalment en la música contemporània, actual i de nova creació, i en la interpretació i consegüent divulgació dels joves valors emergents de la música contemporània espanyola i mundial, així com dels compositors ja consagrats: Pierre Boulez, Helmut Lachenmann, Martin Matalon, Hèctor Parra, Raphaël Cendo, Kaija Saariaho, José Manuel López López, Jonathan Harvey, Benet Casablancas, Philippe Hurel, Alberto Posadas, Ramón Lazkano, Cristóbal Halfter, Gabriel Erkoreka, Luis De Pablo, etc.

Des del 2014 és l'ensemble resident del Curs Internacional de Composició Barcelona Modern, treballant l'obra dels compositors convidats Martin Matalon (2014/15), Hèctor Parra (2015/16), Raphaël Cendo (2016/17), José Manuel López López (2017/18) i estrenant 15 obres de joves compositors cada any, entre ells: Diego Jiménez Tamame, Frédéric Le Bel, Ariadna Alsina, Jeremías Iturra, Demian Rudel Rey, Pablo Andoni Gómez Olabarría, etc.

L'ensemble ha actuat en prestigioses sales i festivals, entre els quals destaquen: cicle Sampler Sèries de l'Auditori de Barcelona, el Festival de Primavera de Tarragona, Auditori Josep Carreras de Vila-seca, Palau Robert de Barcelona, Auditori 400 MNCARS de Madrid, Auditori de CatalunyaCaixa a la Pedrera, Sala Mompou (SGAE/Barcelona), Festival Spanien Modern 2009 i 2011 de Viena, Arnold Schönberg Center, Institut d'Estudis Nord-americans de Barcelona, Fundació Joan Miró de Barcelona, Institut Cervantes de Bremen, Festival Aujord'hui Musiques de Perpinyà, Teatre Nacional de Catalunya, Museu de la Universitat de Navarra, Institut Français-Barcelona, Fundació Phonos, Mostra Sonora de Sueca, Festival ME_MMIX de Mallorca, Festival Turbulences Sonores de Montpeller, etc.

Format per instrumentistes d'elit especialitzats en repertori contemporani, l'ensemble evoluciona i avança a pas ferm, sent ja un referent de la música actual del país

VERTIXE SONORA, ensemble convidat

Quan es compleixen 10 anys de la seva aparició, i amb més de 135 estrenes absolutes de creadors de 32 països, Vertixe Sonora s'ha consolidat com una de les veus de referència de l'panorama europeu de música contemporània. Una proposta insubstituïble per conèixer de primera mà les últimes tendències de la creació sonora internacional i desenvolupar iniciatives musicals desafiants en permanent estat de convulsió.

Espai obert a la reflexió, discussió i intercanvi, ha experimentat amb tot tipus de formats desenvolupant produccions de teatre musical, òpera, dansa, instal·lacions sonores i propostes de cambra i gran ensemble amb la participació d'artistes sonors, artistes plàstics, músics de jazz, cantants, intèrprets clàssics i gent de teatre i les arts de moviment en una comuna voluntat per confluir en una perspectiva artística global, que troben en la recerca de l'excel·lència i en el fort compromís amb la música i els creadors del nostre temps la seva raó de ser.

A partir d'una consciència de la multiplicitat en l'acostament al sonor i des d'una òptica cosmopolita, integradora i transcultural que no renuncia ni a l'rigor, ni a la transgressió ni a l'esperit d'avantguarda Vertixe Sonora desenvolupa una programació diversificada i adisciplinar en permanent diàleg amb l'art, la tecnologia, el pensament i la ciència del nostre temps afavorint l'intercanvi i la cohesió a través de la música.

Premi Martín Codax 2016 de Música Clàssica Contemporània, a Espanya s'ha presentat a la Mostra Sonora de Sueca, XXXVI Trobada Internacional de Compositors (Mallorca), Cicle BBVA de Música Contemporània (Bilbao), Festival SÓN (Madrid), Festival SMASH (Sant Sebastià ), Festival Bernaola (Vitòria), Festival Mixtur (Barcelona) i XXVII Premi Fundació Nous Compositors SGAE_CNDM 2016 (Madrid).

Un reconeixement internacional creixent per la seva participació en festivals com: Oh Ton (Oldenburg, Alemanya), Electr () ution (Brest, França), Levande Musik (Göteborg, Suècia), Samtida Musik (Estocolm, Suècia), Festival Síntese (Garda i Castell Blanc, Portugal), New Music Festival (Monterrey, Mèxic), CSUF New Music Sèries (Fullerton, Califòrnia, USA), soundscape (Cesena, Itàlia), Carreró de l'soroll (Guanajuato, Mèxic), Música Viva (Lisboa, Portugal) , Museu Tinguely (Basilea, Suïssa), SMAE (Porto, Portugal), etc.

La seva tasca ha estat recollida en els documentals Correspondències Sonores (Manuel de el Riu, 2013), Sonutopias (campUSCulturae 2014) i Enrique X. Macías. La lira d'desert (Manuel de el Riu, 2020) en commemoració de l'60 aniversari del naixement de compositor. La seva discografia inclou a més sengles monogràfics de la compositora Lula Romero Ins offene (Wergo, 2019) i de l'compositor mexicà Víctor Ibarra La dimensió del que fràgil (Neos, 2019).