Skip to main content

Curs Internacional de Composició Barcelona Modern_9ª edició
Martin MATALON / Yann ROBIN

 

Temporada '22-'23

* Primera trobada: 11, 12 i 13 de gener del 2023.

* Segona trobada: 29, 30 i 31 de març del 2023.

* Tercera trobada: 21, 22 i 23 de juny del 2023.

 

Martin MATALON, compositor convidat

Va néixer a Buenos Aires el 1958, va realitzar els seus estudis a la Juilliard School of music de Nova York on va obtenir un Masters en composició. del 1989 al 1996, funda i és director musical de l'ensamble Music Mobile basat a New York i dedicat al repertori contemporani.

El 2005 rep un premi de la fundació J.S Guggenheim de Nova York i el premi de l'Institut de France Académie des Beaux-Arts. El 2001, el premi de la ciutat de Barcelona per la Música de Metropolis i el Charles Ives Scholarship de l'American Academy and Institute of Arts and Letters. El 1989 el premi Opera Autrement del Centre Acanthes per a la producció de l'òpera de cambra El Miracle secret basada en el conte homònim de J.L Borges.

El 1993, s'instal·la definitivament a París, l'IRCAM li encarrega la música per a la versió novament restaurada de Metropolis de Fritz Lang. Després d'aquest treball considerable, Martin Matalon se submergeix a l'univers de Luis Buñuel i escriu consecutivament 3 noves partitures per als tres films surrealistes del cineasta Aragonès que va realitzar entre el 1927 i el 1932.

El catàleg inclou un gran nombre d'obres de cambra i orquestra.

Iniciada el 1997 la sèrie de Trames, obres al límit de l'escriptura solista del concert i de la música de cambra i la sèrie des Traces destinada a instruments solistes amb transformació electrònica en temps real, constitueixen per al compositor una mena de « diari íntim » i formen una part important del seu catàleg.

Paral·lelament Martin Matalon desenvolupa una activitat de director d'orquestra. Ha dirigit, l'Ensamble Modern, MusikFabrik, L'Orquestra Philharmonica de Monte-Carlo, l'Orchestre d'Auvergne, Barcelona 216, l'Ensamble Intercontemporain…
Martin Matalon ha escrit, entre d'altres, per a l'Orquestra de París, l'Orquestra National de France, l'Orquestra National de Lorraine, l'Orquestra de Barcelona i Catalunya l'Ensemble Intercontemporain, Musik, Ensamble Modern…
Va ser Compositor en residència amb l'Arsenal de Metz i l'Orquestra National de Lorraine (2003-4), Al centre de Création i Recherche La Muse en circuit (2005-2010), Festival de Stavanger (2011), a la ciutat d'Aubervilliers (2012) i el 2014 compositor en residència del festival Les Arcs.

La seva Opera L'Ombra de Venceslao, amb llibret i posada en escena de Jorge Lavelli sobre un text de Copi s'estrena a l'Òpera de Rennes a l'octubre 2016 i serà presentada en 11 teatres d'Opera de França i Sud-amèrica. L'Ombra de Venceslao va ser nominada a Les Victoires de la Musique 2017.

Yann ROBIN, compositor convidat

Compositor francès. Va començar els seus estudis musicals a Aix-en-Provence. Després va entrar a la classe de jazz del CNR de Marsella i al mateix temps es va incorporar a la classe de composició de Georges Bœuf. Al Conservatori Nacional de Música i Dansa de París, va obtenir els seus premis de composició a la classe de Frédéric Durieux i d'anàlisi a la de Michaël Levinas. Va ser becari de la Fundació Meyer, va rebre un premi de l'Académie des Beaux-Arts així com de la Fundació Salabert; l'any 2011 la Sacem li va concedir el Gran Premi de Música Simfònica. Del 2006 al 2008 va seguir els dos anys de cursos d'informàtica a l'Ircam.

Va ser a partir de l'any 2004 que va emprendre una llarga col·laboració amb Alain Billard, clarinetista i solista de l'Ensemble intercontemporain per al qual va escriure el seu cicle Art of Metal compost per tres peces al voltant del clarinet contrabaix metal. D'aquesta col·laboració va néixer a la tardor de 2012 un disc monogràfic Vulcano / Art of Metal que va sortir sota el segell Kairos a la col·lecció Sirènes amb Ircam i l'Ensemble intercontemporain sota la direcció de Susanna Mälkki; aquest disc va obtenir successivament un Diapason d'Or, el “Preis der Deutschen Schallplattenkritik” així com un Coup de Coeur de l'Acadèmia Charles Cros.

La seva música s'interpreta tant a França com a l'estranger en sales com el Muziekgebouw (Amsterdam), el KKL (Lucerna), el Lincoln Center o el Metropolitan Museum of Art (Nova York), el Konzerthaus (Viena), la Casa da Musica ( Oporto), el Wigmore Hall (Londres) així com en festivals com Manifeste, Donaueschingen, Musica, Biennale de Venise, Présences, Gaudeamus, Lucern Festival, Darmstadt... Col·labora amb nombrosos conjunts i orquestres com el Intercontemporary ensemble, el Vienna Klangforum o l'Orchestre Philharmonique de Radio France, la Seattle Symphony, la New York Philharmonic Orchestra, la SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg... Treballa amb directors com Susanna Mälkki, Alan Gilbert, François-Xavier Roth, Laurence Equilbey. , Pierre-André Valade, Peter Rundel, Daniel Kawka, Alejo Pérez, Jean Deroyer...

Més enllà de les peces destinades a la música de cambra, en particular la composició d'un segon quartet de corda per al Festival d'Aix-en-Provence el 2011, va rebre una comissió de l'Ircam i l'Orchestre Philharmonique de Radio France per a una peça per a gran orquestra. i electrònica, Inferno basat en la cartografia de Dante's Inferno que es va estrenar al Festival Manifeste l'any 2012. Per aquest mateix any també va rebre un altre co-encàrrec, aquesta vegada aquí de la New York Philharmonic Orchestra i la Casa Da Musica de Porto. L'any 2013 va ser per a la SWR Sinfonieorchesters Baden-Baden und Freiburg que va escriure Monumenta, una peça per a gran orquestra que es va oferir en el marc del Festival Musica d'Estrasburg. L'any 2014 continuarà el seu treball amb l'orquestra per a una nova peça co-encarregada per la Seattle Symphony i l'Orchestre National de Lille amb la qual estarà en residència del 2014 al 2016.

La docència, o la transmissió també formen part de la seva activitat; sovint se li convida a donar conferències, però també se li demana que ensenyi composició en el context de cursos de composició o classes magistrals. Per a la temporada 2015-2016 serà professor visitant a l'Studio National d'Arts Contemporains, le Fresnoy.

Del 2008 al 2009, va participar, com a compositor de recerca a l'Ircam, en el treball en curs del programa Omax al costat de Gérard Assayag i Arshia Cont.

L'any 2005 va fundar l'Ensemble Multilatérale amb altres compositors i es va convertir en el seu director artístic.

Del 2009 al 2010, va ser resident a l'Académie de France de Roma, Villa Médicis, on va iniciar un nou festival de música contemporània, el Festival Controtempo, del qual encara assegura la programació.

La seva música està publicada per Éditions Jobert.

BARCELONA MODERN ENSEMBLE, ensemble resident

Fundat l’any 2004 i totalment renovat des que el 2013 el compositor Demian Luna assumeix la seva direcció artística.

La tasca d'aquests darrers anys es basa principalment en la música contemporània, actual i de nova creació, i en la interpretació i consegüent divulgació dels joves valors emergents de la música contemporània espanyola i mundial, així com dels compositors ja consagrats: Pierre Boulez, Helmut Lachenmann, Martin Matalon, Hèctor Parra, Raphaël Cendo, Kaija Saariaho, José Manuel López López, Jonathan Harvey, Benet Casablancas, Philippe Hurel, Alberto Posadas, Ramón Lazkano, Cristóbal Halfter, Gabriel Erkoreka, Luis De Pablo, etc.

Des del 2014 és l'ensemble resident del Curs Internacional de Composició Barcelona Modern, treballant l'obra dels compositors convidats Martin Matalon (2014/15), Hèctor Parra (2015/16), Raphaël Cendo (2016/17), José Manuel López López (2017/18), Philippe Hurel (2018/19), Alberto Posadas (2019/20), Francesco Filidei / Oscar Bianchi (2020/21) i estrenant 15 obres de joves compositors cada any, entre ells: Diego Jiménez Tamame, Frédéric Le Bel, Ariadna Alsina, Jeremías Iturra, Demian Rudel Rey, Pablo Andoni Gómez Olabarría, etc.

L'ensemble ha actuat en prestigioses sales i festivals, entre els quals destaquen: cicle Sampler Sèries de l'Auditori de Barcelona, el Festival de Primavera de Tarragona, Auditori Josep Carreras de Vila-seca, Palau Robert de Barcelona, Auditori 400 MNCARS de Madrid, Auditori de Catalunya Caixa a la Pedrera, Sala Mompou (SGAE/Barcelona), Festival Spanien Modern 2009 i 2011 de Viena, Arnold Schönberg Center, Institut d'Estudis Nord-americans de Barcelona, Fundació Joan Miró de Barcelona, Institut Cervantes de Bremen, Festival Aujord'hui Musiques de Perpinyà, Teatre Nacional de Catalunya, Museu de la Universitat de Navarra, Institut Français-Barcelona, Fundació Phonos, Mostra Sonora de Sueca, Festival ME_MMIX de Mallorca, Festival Turbulences Sonores de Montpeller, etc.

Format per instrumentistes d'elit especialitzats en repertori contemporani, l'ensemble evoluciona i avança a pas ferm, sent ja un referent de la música actual del país.

ENSEMBLE MULTILATÉRALE, ensemble convidat

Des de fa 15 anys, l'Ensemble ha imposat plenament aquesta "multilateralitat" que el caracteritza, impulsat pel seu director artístic Yann Robin: difusió del repertori del conjunt, defensa d'estètica variada, col·laboració amb altres àmbits artístics com el teatre musical, la dansa, les arts digitals. , cinema... La presència de Léo Warynski com a director musical ofereix una altra dimensió encara en permetre col·laboracions regulars amb el conjunt vocal Les Métaboles, del qual també n'és el director musical.

Aquesta obertura artística, unida a un equip de músics excel·lents, curiosos i compromesos, ofereix un espai ideal d'expressió i experimentació per als creadors, donant lloc a projectes innovadors, cada cop més agosarats, amb socis com l'Ircam, Le Fresnoy National Centre for Contemporary. Arts, el GMEM, Centre Nacional de Creació Musical de Marsella, el Muse en circuit o l'ExperimentalStudio SWR Freibourg.

Així és com Multilatérale s'ha consolidat progressivament com un actor important de la creació musical francesa, actuant en festivals com Manifeste, Présences, Musica i a nivell internacional: Festivals Cervantino (Mèxic), Controtempo (Roma), la Biennal de Venècia, Archipel (Ginebra). ), X-Tract (Berlín), Sinkro (Espanya), Sound ways (Sant Petersburg). L'Ensemble també ha establert una relació privilegiada amb el sud-est asiàtic (Tailàndia, Singapur, Indonèsia).

Ansiosa de donar suport a l'aparició de joves compositors, Multilaterale sempre ha prestat especial atenció a la transmissió. L'Ensemble ha col·laborat amb nombroses classes de composició, com ara les del CNSMDP i el Conservatori de Gennevilliers, així com amb acadèmies de composició (Sermoneta, Barga, Royaumont). L'any 2022, per segona temporada consecutiva, l'Ensemble també s'associarà a la Philharmonie de París pel concert "Tremplin de la création", que homenatja la jove generació de compositors europeus.

La temporada 2021-2022 està marcada, entre altres coses, per la segona edició del Festival Ensemble(s) iniciat i coorganitzat amb els conjunts Cairn, Court-circuit, 2e2M i Sillages que uneixen els seus punts forts per oferir al públic quatre vetllades de repertori i noves creacions, revivals de Papillon Noir, una òpera de Yann Robin amb llibret de Yannick Haenel i una posada en escena d'Arthur Nauzyciel a La Scala-París (Festival Aux Armes Contemporains!) al Théâtre national de Bretagne així com al Etapa nacional TANDEM a Arras. El Théâtre Garonne de Tolosa acollirà el revival de J'Ouïs (CD editat el 2020 per L'Empreinte Digitale) i la Cité musicale - Metz la Messe, un jour ordinary, de Bernard Cavanna en una nova versió. Multilaterale també serà soci de la nova Acadèmia de Direcció iniciada per T&M, que oferirà una formació única dedicada a l'enfocament de la direcció d'obres musicals.

L'Ensemble Multilatérale està aprovat pel Ministeri de Cultura - DRAC Île-de-France. Multilaterale també compta amb el suport de SPEDIDAM i SACEM per a totes les seves activitats. És membre de la Federació de Conjunts Vocals i Instrumentals Especialitzats (FEVIS) i de la xarxa Futurs Composés.