Curs Internacional de Composició Barcelona Modern_5ª edició
Temporada '18-'19
* Primera trobada: 14, 15 i 16 de Novembre del 2018.
* Segona trobada: 16, 17 i 18 de Gener del 2019.
* Tercera trobada: 15, 16 i 17 de Maig del 2019.
16 de Maig concert final Joan Martí-Frasquier, música mixta (Phonos)
17 de Maig concert final AuditivVokal Dresden, música acústica (Institut Français-Barcelona)
20 de Maig concert final BME, música acústica (L’Auditori)
Philippe HUREL, compositor convidat
Compositor nascut el 1955. Després d'estudiar al Conservatori i la Universitat de Toulouse (violí, l'anàlisi, l'escriptura, la musicologia) i després al Conservatori de París (composició i anàlisi en les classes d'Ivo Malec i Betsy Jolas), va participar en treball de "Investigació Musical" a IRCAM 1985/86 - 1988/89. Ell és resident a la Vila Medici a Roma de 1986 a 1988. El 1995, va rebre la Siemens Stiftung-Preis a Munic per seus Six Miniatures en Trompe-l’œil.
Ensenya a l'IRCAM en el Cursus de 1997 a 2001. És en residència a l'Arsenal de Metz i la Filharmònica de Lorraine de 2000 a 2002. Va rebre el premi SACEM 2002 i el premi Sacem a la millor creació de l'Any 2003 per Aura. Des de 1991, és director artístic de l'Ensemble Court-circuit. És professor de composició al Conservatori Nacional de Música i Dansa de Lió del 2013 al 2017.
Les seves obres, publicades per Gérard Billaudot i Henry Lemoine, son interpretades per nombrosos conjunts i orquestres amb directors com Pierre Boulez, Francois Xavier Roth, David Robertson, Ludovic Morlot, Tito Ceccherini, Jonathan Nott, Esa-Pekka Salonen, Pierre-André Valade, Kent Nagano, Christian Eggen, Lorena Vaillancourt, Reinbert de Leeuw, Bernard Kontarsky, etc.
Després de la seva òpera Les pigeons d’argile (llibret de Tanguy Viel) estrenada a Toulouse el 2014, el seu cicle de Traits pour violon et violoncelle s'estrena el mateix any a París per Alexandra Greffin-Klein i Alexis Descharmes. El 2015,el seu cicle per a orquestra Tour à tour, s'estrena a Ràdio França dins el Festival Manifest per l'Orquestra Filharmònica de Ràdio França i l'IRCAM sota la direcció de Jean Deroyer. Pas a pas, encàrrec l de la fundació Ernst von Siemens, va ser estrenada el mateix any per l'ensemble Recherche a la Biennal de Venècia.
En 2015-2016 va compondre Global corrosion per l'ensemble Nikel que va estrenar la peça a Tel Aviv, i So nah, so fern, que serà estrenada en 2018 pel Spectra Ensemble. El seu primer quartet de cordes, Entre les lignes, composta en 2016-17 pel Quartet Arditti, va ser estrenat al Wittener Tage für Neue Kammermusik a Alemanya i el seu segon quartet, compost pel Quartet Diotima, estrenat en el teatre d'Orleans en maig de 2018. Compost a l'esctiu de 2017, les Trois études pour Atlanta, per a flauta i percussió, encàrrec de Matthieu Clavé i FACE, es va estrenar a l'octubre de 2017 als Estats Units. Actualment ha compost una obra per a clarinet i orquestra per Jerome Comte i Evan Crist al capdavant de Philharmonisches Orchestre Cottbus Staatstheaters que son qui encarreguen l'obra amb l'Orquestra regional de Normandia i Buffet Crampon.
Les seves següents peces van ser encarregades pel quartet Tana i l'IRCAM per l'electrònica, i els cors Spirto, Muscicatreize i Les éléments per als que escriurà una Passió sobre un text original de Tanguy Viel.
BARCELONA MODERN ENSEMBLE, ensemble resident
Fundat l’any 2004 i totalment renovat des que el 2013 el compositor Demian Luna assumeix la seva direcció artística.
La tasca d'aquests darrers anys es basa principalment en la música contemporània, actual i de nova creació, i en la interpretació i consegüent divulgació dels joves valors emergents de la música contemporània espanyola i mundial, així com dels compositors ja consagrats: Pierre Boulez, Helmut Lachenmann, Martin Matalon, Hèctor Parra, Raphaël Cendo, Kaija Saariaho, José Manuel López López, Jonathan Harvey, Benet Casablancas, Philippe Hurel, Alberto Posadas, Ramón Lazkano, Cristóbal Halfter, Gabriel Erkoreka, Luis De Pablo, etc.
Des del 2014 és l'ensemble resident del Curs Internacional de Composició Barcelona Modern, treballant l'obra dels compositors convidats Martin Matalon (2014/15), Hèctor Parra (2015/16), Raphaël Cendo (2016/17), José Manuel López López (2017/18) i estrenant 15 obres de joves compositors cada any, entre ells: Diego Jiménez Tamame, Frédéric Le Bel, Ariadna Alsina, Jeremías Iturra, Demian Rudel Rey, Pablo Andoni Gómez Olabarría, etc.
L'ensemble ha actuat en prestigioses sales i festivals, entre els quals destaquen: cicle Sampler Sèries de l'Auditori de Barcelona, el Festival de Primavera de Tarragona, Auditori Josep Carreras de Vila-seca, Palau Robert de Barcelona, Auditori 400 MNCARS de Madrid, Auditori de CatalunyaCaixa a la Pedrera, Sala Mompou (SGAE/Barcelona), Festival Spanien Modern 2009 i 2011 de Viena, Arnold Schönberg Center, Institut d'Estudis Nord-americans de Barcelona, Fundació Joan Miró de Barcelona, Institut Cervantes de Bremen, Festival Aujord'hui Musiques de Perpinyà, Teatre Nacional de Catalunya, Museu de la Universitat de Navarra, Institut Français-Barcelona, Fundació Phonos, Mostra Sonora de Sueca, Festival ME_MMIX de Mallorca, Festival Turbulences Sonores de Montpeller, etc.
Format per instrumentistes d'elit especialitzats en repertori contemporani, l'ensemble evoluciona i avança a pas ferm, sent ja un referent de la música actual del país
AUDITIVVOKAL DRESDEN, ensemble convidat
El conjunt vocal contemporani representa pràctiques de interpretació reformades i tot, excepte concerts normals. El treball artístic d'Olaf Katzer, que va fundar el conjunt l'any 2007 i que des de llavors ha dirigit, s'ha centrat en la investigació vocal i en la recerca de contextos nous a través dels vincles entre la ciència, la política i les arts. A més de la recerca de tècniques vocals noves i esteses, així com del seu establiment, AUDITIVVOKAL DRESDEN també interpreta música antiga. A més, Olaf Katzer i el grup també compleixen la seva missió sociocultural i cultural-educativa i estan compromesos amb l'ensenyament sostenible i promovent la música vocal contemporània.
Iniciatives com la Neue Dresdner Vokalschule (nova escola vocal de Dresden) estableixen l'excel·lent reputació del conjunt. Hi ha una tasca central per explorar les possibilitats de la nova i més recent formació musical i per configurar el present i el futur de la música vocal. La nova escola vocal de Dresden s'ha de veure en estreta col·laboració amb els compositors com a instrument vital per a realitzar obres existents, complexes i avançades i composicions emergents.
Les activitats artístiques abasten una gran varietat de repertoris contemporanis i formes d'esdeveniments, des de concerts de petits a capella fins a grans concerts amb orquestres.
"Tornar a l'art". és el credo del director d'orquestra Olaf Katzer. Vol combinar la humanitat, l'originalitat i l'autenticitat artística en les seves interpretacions musicals: a través de fronteres d'època, mitjanant diferents orientacions estilístiques i estètiques, i entre les persones i les seves cultures multifacètiques.
Nascut el 1980 a Rhineland, Katzer va estudiar música i psicologia a Munic, Weimar i Dresden. Encara que sóc estudiant, he fundat l'Ensemble AUDITIVVOKAL DRESDEN, que des d'aleshores he dirigit artísticament. Més de 60 actuacions d'estrena, aparicions de convidats en nombrosos festivals i enregistraments de ràdio documenten el seu compromís amb la música vocal contemporània. Les gires de concerts el van portar a gairebé tots els països europeus, així com a Taiwan, Xina, Estats Units i Amèrica del Sud.
En un intercanvi transdisciplinari amb cantants, instrumentistes, ballarins, compositors, pintors, directors i científics, he desenvolupat art contemporani per al segle XXI en dissenys de programes sostenibles i no convencionals. A més, Katzer rep invitacions de grups com el RIAS Kammerchor, el SWR Vokalensemble Stuttgart, el MDR Rundfunkchor i el Dresdner Kammerchor. Des de 2011 he treballat com a professor de direcció coral al Col·legi de Música Dresden, des del curs acadèmic 2015/16 com a professor suplent de direcció coral.
Joan MARTÍ-FRASQUIER, solista convidat
Saxofonista, especialitzat en el saxofon baríton. Músic dinàmic, profundament implicat amb la música del nostre temps i sempre obert a noves experiències artístiques.
Ha estrenat més de quaranta obres de diferents gèneres musicals (com a solista, amb electrònica, en música de cambra, òpera i orquestra) de compositors de tot el món, com el Joan Bagés, José Luis Campana, Sergio Fidemraizer, Timothy Harenda i Enric Riu, entre d’altres. Una de les estrenes més destacades ha estat el Concert per a saxòfon baríton, piano i cordes d’Albena Petrovic-Vratchasnka, a la Philharmonie de Luxemburg el juny de 2018.
Ha actuat a Andorra, Àustria, Austràlia, Brasil, Bulgària, Escòcia, Estat espanyol, Estats Units, Estònia, França, Itàlia, Luxemburg, Nova Zelanda, Portugal i Suïssa en festivals tan importants com el Mixtur Barcelona (2018), New York City Electroacoustic Music Festival (USA, 2017), Tallinn Music Week (Estònia, 2015), Rc4 (Brasil, 2015) o Classical:NEXT (Àustria, 2014).
Els seus diversos projectes musicals inclouen principalment música de nova creació, però també dona cabuda a la música antiga i a la improvisació lliure, passant per les electròniques i les arts visuals: COLOURS (música i visuals), SCRATCH (amb electròniques, com a MORPHOSIS) i BACH TO FORTH (a solo). Abans de començar la seva carrera en solitari el 2011, va formar part de grups de música de cambra com el quartet de saxòfons SAX 3+1 (1994-2013), el trio de vent (flautes, clarinets, saxòfons) SIGMA TRIO (2004-2007), diferents ensembles de música contemporània (Morphosis, Contemporànica) i altres agrupacions.
Ha enregistrat dos discs en solitari, MADE IN BCN (2018) per al segell La Mà de Guido i BELIEVER (2015) per a INS Records. Anteriorment havia gravat tres CD amb SAX 3+1 i va participar en altres projectes de diversos músics i compositors.
És artista de les marques d’instruments i accessoris musicals Selmer-París i D’Addario Woodwinds.
Professor titular al Conservatori i Escola de Música de Reus des de 2003. Ha donat masterclasses i tallers a Barcelona, Zaragoza, Andorra, Porto, Amsterdam, Winthemzeim, Bertrange, Taranaki i Sydney.
Ha participat com a intèrpret en diversos cursos de composició per fomentar la creació de repertori per a saxòfon baríton.
Va ser membre de la “Asociation Bar&Co”, que s’ocupava del desenvolupament i la difusió del saxòfon baríton en l’àmbit de la música clàssica-contemporània organitzant les Trobades Internacionals de Saxòfon Baríton a Ambazac (França) i gestionant les “Editions Bar&Co”. També ha col·laborat amb els holandesos “The Four Baritones” en la realització de dos Baritone Institutes (SaxOpen, 2015 i Andorra Sax-Fest, 2017).
Després d’acabar els seus estudis musicals a Barcelona, es va traslladar a França per completar la seva formació amb Christophe Bois (ENM de Bourges), Philippe Braquart (CNR de Montpellier) i, més tard, con Damien Royannais (CRR de Limoges), obtenint les més altes qualificacions.
- Diploma d’Onore a la fase final del XII Torneo Internazionale de Musica en Roma (Itàlia), amb SIGMA TRIO (2006)
- Premier Prix à l’Unanimité de la Région Centre de França a Tours (2001)
- 1r Premi al 6è Concurs de Joves Intèrprets de Castellterçol (Barcelona) amb el quartet de saxòfons SAX 3+1 (1999)
- 3r Premi al IV Concurs de Música de Cambra “Montserrat Alavedra” de Terrassa amb SAX 3+1 (1997)
- 1r Premi en Música de Cambra i Premi Especial del Jurat a la Millor Interpretació de Música del Segle XX al I Concurs Internacional de Música de Cambra de l’Alta Ribagorça amb SAX 3+1 (1997)
- 1r Premi al XII Concurs de Música de Cambra de Manresa amb SAX 3+1 (1997)